אחד הדברים הראשונים ששמעתי כשעבדתי באינטל לפני כמה שנים היה – אנחנו חייבים להוריד את המחיר!
באותה תקופה, הנהלת אינטל התעוררה קצת באיחור וגילתה שהעולם עובר למכשירים ניידים וטאבלטים. החברה שהייתה שולטת בשוק המעבדים למחשבים האישיים והשרתים, גילתה להפתעה שהציבור הרחב קונה פחות ופחות מחשבים כאלו.
אז אינטל הייתה חייבת להיכנס לתחום אחר ולנסות להשתלט גם על שוק מעבדי הסלולר. אבל זה רק הכניס אותה לתחרות עקובה מדם עם חברות צעירות, זריזות, בעלות ניסיון, צוותים ותשתיות קיימות – על מחירים נמוכים.
אינטל שהייתה רגילה לייצר מעבדים מהירים ברמת הגימור הגבוהה ביותר, פתאום נתקלה באתגר שהיא לא הכירה – לייצר מעבדים מספיק טובים, במהירות ובזול.
החברה השקיעה מיליארדים במחקר ופיתוח בשביל להתחרות בתחום המוביל ויצרה שת”פ עם יצרניות טלפונים ניידים מובילות כמו לנובו ואסוס.
ובאמת, אחרי כמה שנים של טירוף, אינטל הצליחה לנגוס בנתח השוק של המובילות בתחום כמו ARM, קוואלקום וסמסונג שמייצרת מעבדים עבור אפל ועבור עצמה.
אבל זה לא היה מספיק טוב. או לא מספיק “מספיק טוב”.
בשנת 2016 הודיעה החברה שהיא עוצרת את הייצור ואת הפיתוח. אינטל החליטה לוותר על שוק מעבדי המובייל.
בטוח יש המון מבקרים שהרימו גבה ולא הבינו איך יכול להיות שענקית הטכנולוגיה, עם מפעלים ברחבי העולם, הון אנושי וכלכלי גדול – מוותרת על ההזדמנות הכי גדולה כנראה בהיסטוריה של תעשיית המעבדים.
למרות הפספוס הגדול לכאורה, רק שנה לאחר מכן, ברבעון השני של שנת 2017, אינטל דיווחה על הרווח הכי גבוה שהיה אי פעם בתולדות החברה.
איך זה יכול להיות?
אינטל חזרה להתמקד במה שהיא עושה הכי טוב – לפתח מעבדים ברמה הגבוהה ביותר לשני שווקים עיקריים: מחשבים אישיים ושרתים. אפילו ששוק ה-PC בירידה מתמדת, שוק השרתים שומר על יציבות ובו אינטל שולטת ללא מתחרים.
אבל זה יותר מעוד סיפור על תחרות קפיטליסטית ופספוס הזדמנויות. יש פה שיעור לכל בעל עסק.
תתמקד במה שאתה עושה הכי טוב כי אין תחלופה למקצועיות. אם אתה כבר שולט בתחום מסוים, בייצור, אספקה ושיווק של זה, תמשיך להתמקד.
אל תתן להתמסחרות השוק להשפיע עליך. כשכולם משחקים על מי מוכר הכי בזול, תבחר משחק אחר. כי במשחק הזה אין מנצחים.
ואסור לשכוח שהשוק תמיד משתנה. אם אתה לא יכול להיות בין הראשונים או אם הגעת ממש באיחור למסיבה, אולי כדאי שתחפש הזדמנות חדשה שבה תשלוט בקלות.
אינטל לדוגמה, בונה תשתיות לכניסה לעולם “האינטרנט של הדברים”, מתמקדת בפיתוח שבבים לעולם הוירטואלי והמציאות הרבודה ומתכוננת לכניסה לעולם הרכב החכם.